Osteoporoza to choroba, na którą wpływają tkanki łącznej, kości zostają osłabione. Oznacza to, że z…
Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B przede wszystkim wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Po pierwsze łagodzą napięcie nerwowe. Po drugie, mogą poprawić sprawność intelektualną i nastrój. Dzieje się tak, ponieważ biorą udział w procesach metabolicznych. Jedną z ich funkcji jest wchłanianie węglowodanów, a dokładniej przekształcanie glukozy w energię. Jednak wpływają one nie tylko na zdrowie psychiczne danej osoby. Każda witamina odgrywa w organizmie inną rolę.
Co robią witaminy B6 (pirydoksyna) i B7?
Witamina B6 bierze udział w konwersji białek, ponieważ ułatwia ich wchłanianie. Ponadto bierze udział w konwersji witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz tryptofanu, metabolizując je do witaminy B3. Dodatkowo działa na glikogenezę i glikogenolizę w mięśniach. Bierze udział w produkcji hemoglobiny, która wpływa na ciśnienie krwi i skurcze mięśni. Ponadto zwiększa odporność organizmu i uczestniczy w produkcji przeciwciał. Ostatnio mówi się, że może zwiększyć skuteczność leczenia autyzmu. Z kolei witamina B7 (biotyna, witamina H), jako koenzym karboksylazy, jest szczególnie zaangażowana w syntezę: kwasów tłuszczowych. Biotyna wpływa również na prawidłowy stan skóry (ogranicza egzemy i procesy zapalne), prawidłowy wzrost i rozwój organizmu. Zapobiega wybielaniu i wypadaniu włosów. Dlatego jest popularnym suplementem poprawiającym kondycję włosów, skóry i paznokci.
Jaka jest rola witaminy B8 (inozytolu) i witaminy B9?
Witamina B8 (inozytol) jest uważana przez ekspertów za miarę wrażliwości na insulinę. Z kolei kwas foliowy odgrywa ważną rolę w syntezie DNA, który bierze udział w prawidłowym podziale komórek. Witaminy chronią przed wadami wrodzonymi, w tym wadami neurologicznymi. Jednocześnie wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krwiotwórczego i zapobiega anemii. Bierze również udział w produkcji neuroprzekaźników, które wpływają na nasze samopoczucie, apetyt i sen. Odgrywa również ważną rolę w metabolizmie homocysteiny.
Jaka jest rola witaminy B1 (tiamina) i witaminy B2?
Tiamina wspomaga układ sercowo-naczyniowy oraz pomaga wyeliminować chorobę morską i półpasiec. Dodatkowo wpływa na wzrost i rozwój kości. Ryboflawina (witamina G, witamina B2) jest niezbędna dla układu odpornościowego organizmu. Poprawia stan skóry, paznokci i włosów. Dodatkowo poprawia widzenie oraz wspomaga leczenie anemii i chorób jamy ustnej, języka i ust.
Jaka jest rola witaminy B3 (niacyna, witamina PP) i witaminy B4?
Niacyna bierze udział w syntezie hormonów płciowych (estrogenu, testosteronu i progesteronu), kortyzolu, insuliny i tyroksyny. Bierze również udział w produkcji czerwonych krwinek. Obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega zaburzeniom żołądkowo-jelitowym. Niektóre badania sugerują, że może przeciwdziałać schizofrenii. Jako jedna z nich witamina B4 bierze udział w produkcji i utrzymaniu prawidłowej struktury komórek. Kontroluje również pracę układu oddechowego, mięśni, serca i mózgu (funkcja pamięci). Reguluje również procesy z zakresu gospodarki tłuszczowej.
Jaka jest rola witaminy B5 (kwas pantotenowy) i witaminy B12?
Witamina B5 to rodzaj koenzymu A biorącego udział w zmianach związanych z gospodarką energetyczną. Dlatego bierze udział w syntezie kwasów tłuszczowych, hormonów steroidowych, cholesterolu czy witamin A i D. Przyspiesza produkcję żółci i czerwonych krwinek. Może również łagodzić objawy zapalenia stawów. Zapobiega siwieniu i łysieniu. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu autoimmunologicznego oraz zapobiega negatywnym skutkom przyjmowania antybiotyków. Natomiast witamina B12 bierze udział w produkcji czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Ponadto metabolizuje tłuszcze, białka i węglowodany oraz serotoninę. Może zwiększyć apetyt dzieci.
Jaka jest rola witaminy B13 (kwasu orotowego) oraz witamin B15 i B17?
Kwas orotowy pomaga w lepszym metabolizmie kwasu foliowego i witaminy B12. Wspomaga lepszą pracę wątroby i prowadzi do lepszych wyników w leczeniu stwardnienia rozsianego. Z kolei kwas pantotenowy może obniżać poziom cholesterolu we krwi. Rozszerza naczynia krwionośne, co poprawia ukrwienie mięśni i innych tkanek. Zmniejsza nieprzyjemne ataki astmy, a także zapobiega skutkom marskości wątroby. Ostatnia witamina B to amigdalina, czyli witamina B17. Jakie są jego cechy? Niektóre badania sugerują, że spożywanie go może zmniejszyć rozwój raka. Jednocześnie warto wiedzieć, że występuje w nasionach owoców sezonowych: moreli, wiśni, brzoskwiń i jabłek. Jednak nasiona mogą zawierać toksyczne związki cyjanowe. Dlatego niektórzy naukowcy ostrzegają przed ich spożywaniem.